Bresaola

Til et traditionelt italiensk måltid, hører altid et indbydende udvalg af landets lækre pålægsprodukter. Det kan være et godt udvalg af forskellige pølser, mortadella, prosciutto di Parma, prosciutto crudo og ikke mindst bresaola.

I tidligere tider, inden køleskab og dybfryser var opfundet skulle indbyggerne have opbevaret og konserveret deres fødevarer, og det mest naturlige i et varmt klima som Italien, var at lufttørre sine kødprodukter. Det kan vi så nyde godt af den dag i dag, hvor de italienske pølser og skinke er i høj kurs, og nydes med stor velbehag både indenfor og udenfor landets grænser.

Bresaola eller som det kaldes i den lokale dialekt – brisaola, er et lufttørret stykke magert oksekød som tørres i 2 til 4 år. Igennem den lange tørreperiode mister kødet sin væske og opnår en fast konsistens, samtidig med at farven bliver dybrød. Inden tørringen vendes kødet i salt, hvorefter det hænges op og får lov til at tørre.

Den tørrede skinke er utrolig fedtfattig og samtidig rig på proteiner, jern og mineraler. Kødet er væsentlig mere fedtfattigt end de klassiske tørrede italienske skinker som blandt andet prosciutto di Parma og prosciutto crudo.

Bresaola kommer fra den nordlige del af regionen Lombardiet, nærmere betegnet området Valtellina. Et område som ligger lige på grænsen til Schweiz og er præget af Alperne og masser af græsområder hvor køerne kan græsse.

Udover at blive spist som det er til antipasti, kan bresaola også anvendes i salater, i pastaretter eller den mest udbredte, som ruller med fyld af ost. Brug en cremet ost enten naturel eller med urter, og læg en lille portion ost på en tynd skive bresaola, rul sammen om osten. Brug evt. en tandstikker til at holde sammen på rullen, hvis du vil være lidt kreativ så brug et blad rucola, og server bresolarullerne på et fad med frisk rucolasalat.

Osteruller med bresaola

Andre artikler

Back to top button