Introduktion til Italiens vine

I de seneste år er vine fra for eksempel Frankrig faldet tilbage i forhold til de italienske vine, som indenfor forholdsvis kort tid er blevet utrolig populære hos danskerne. Landet er samtidig også den største producent af vine, eksportør og forbruger af vine, i verden. Det er noget af en bedrift, i betragtning af landets størrelse – for eksempel set i forhold til Californien, et område som er ca. 3 gange større men ikke producerer lige så meget vin som Italien. Der produceres rundt regnet 8 mia. flasker vin i Italien hvert år, og de mange producenter holder fast i de traditionelle vintyper som daterer sig omkring 4.000 år tilbage. Dette betyder samtidig, at Italien er det land som har den største variation indenfor drue-typer men også producerer nogle af verdens bedste og mest berømte vine.

Det som også er værd, at bemærke ved de italienske vine er den store bredde af forskellige kulturer som præger hver af de 20 forskellige vinregioner. Hver enkelt af disse kulturer har en solid og fasttømret følelse af stolthed, som er forankret i den vin som de producerer. At prøve at forstå den italienske mentalitet bag vinproduktionen kan være skræmmende, på grænsen til næsten at være en umulighed. Som så mange andre vigtige rejser, er det en god ide at tage det et skridt af gangen. For de italienske vine er ikke kun komplekse og varierende, så er der nogle klare og gennemgående linier som det er godt at starte med.

For det første, så er der kvaliteten af de italienske vine. Karakteristisk for italienske vine er, at de har et højt indhold af tanniner. Dette har stor betydning, for vine med godt indhold af tanniner passer rigtig godt sammen med mad.
Det er derfor ingen overraskelse at den italienske madkultur passer så godt sammen med de forskellige italienske vine. Det betyder, at hvidvinene som oftest er sprøde hvorimod rødvinene er kraftige og fyldige.

Dæmpede, jordlige dufte – en af de mest karakteristiske særpræg ved Italiens vine, er den fornemmelse af jord og land, som både kan duftes og smages i hver enkelt flaske vin. Duften kan derudover indeholde antydninger af svampe, fugtig jord, mineraler eller græs. Det er disse kvaliteter som ofte går under en fornemmelse af jord, og det som gør at vinen er velegnet til mad, da den ikke konkurrerer med smagen i maden.

Mellemfyldige – der findes et bredt spekter af vine i Italien, men hovedparten af vinene er mellemfyldige af natur. En type af vine som passer rigtig godt sammen med de mange forskellige variationer af mad uden at maden bliver overdøvet af alt for kraftige vine.

Karakteristiske italienske druer – mens største delen af verdens druetyper dyrkes i Italien, så findes derudover et stort antal af lokale druetyper som udelukkende dyrkes i det pågældende område. Nebbiolo-druen, for eksempel er den drue som anvendes til Barolo og findes kun i regionerne Piemonte og Lombardiet. Netop fordi det italienske klima er perfekt for dyrkning af vin, er der af naturens vej gennem tiderne udviklet mange varianter. Så i en enkelt region kan der sagtens findes flere varianter, som ikke findes i naboregionen. Det er derfor utrolig svært at afgrænse dem og overføre dem til andre område eller lande, for det vil give en helt anden drue.

Andre artikler

Back to top button